1xbetm.info hipas.info wiibet.com mariobet giriş restbetcdn.com

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İnsan dediğin nedir bilir misin?

(Rabbim göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır, dilimdeki düğümü çöz ki dediğimi anlasınlar. Taha 27,28)

"Biz emaneti göklere, yere, dağlara teklif ettik de onlar onu taşımaktan çekindiler. Ama insan onu yüklendi. Çünkü o çok zalim çok cahildir."(Ahzap72 ayet)

İnsan Arapçada ins kelimesinde türemiştir. Beşer insan topluluğu anlamına gelen ins daha ziyade insan türünü ifade eder. İnsan kelime olarak nisyan kökünden gelir. Nisyan ise unutmak demektir. Dünyanın bir imtihan yeri olduğunu unuttuğu için oysa ruhlar aleminde söz vermişti yaratıcısına unutmayacaktı. Zafiyet gösterdi unuttu. Çünkü insanoğlu nankördür. Allah İbrahim süresinde "Şu bir gerçek ki insanoğlu çok zalim çok nankördür" Ayet 34 diyor.

Filozoflara göre insan sorgulayan, düşünen, öğrenen, acıkan, mücadele eden, şüpheci, konuşan bir hayvandır. İslam'a göre insan en güzel şekilde yaratılmış, kendini sorumlu kılmaya yetecek düzeyde bir özgürlükle donatılmış Allah’ın ruhundan üflediği tüm yaratılmışlara üstün kıldığı bir varlıktır.

İnsan dediğin kendi putunu yapıp acıkınca yiyendir. İnsan kendi menfaattarı uğruna kardeşi Habil’i öldürendir. Hak dava uğruna İbrahim'i ateşe atmaktır. Yusuf’u kardeşleri tarafından kuyuya atmaktır. Yahya olmak boğazından kesilmektir. İsa olup çarmıhlara germektir. Hz Muhammed olup Taif’de taşlanmaktır.

İnsan nedir bilir misin? Mekke sokaklarında kız çocuklarını diri diri toprağa gömmekmiş. Her gün karısını kızını döven kadına şiddet uygulayan zavallı aşağılar aşağısı olan soysuz kendini bilmeyen şeytanın yeryüzündeki askeridir.

İnsan dediğin her iyiliği de kötülüğü de yapabilendir. İnsan dediğin ya güneş gibidir. Yada gece gibi insan dediğin işine gelince melek işine gelmeyince şeytandır. İnsan nankör gamsız, kendinden başkasını düşünmeyen çıkarcıdır. İnsan özünü kaybeder mi? Edermiş insan özünde kendini de her şeyini kayıp eder.

Herkes seni dışlarken biri çıkar elinden tutar ve hiçbir hak etmediğin yere koyar. İşi bitince seninle olmaz der. İnsan nedir diye bana sorsan emek vermeye değmeyen bir varlıktır. İnsan olmadıktan sonra güzel göz, güzel kaş, sırrım gibi boy herkeste var. İnsan dediğin yüreğiyle inceliğiyle insan olmalı.

İnsan dediğin çiğ süt emmiş çiğ süt emen bütün hayvanlar vahşi olduğu gibi insanında vahşi olabileceği unutmamak lazım. İnsan nedir bilir misin? İnsan dediğin nankör bir et parçasıdır.

Bu kadar kötülüğün olduğu bir dünyada yaşamak bu kadar zorken insanın insana yaptığı zulmü hiçbir canlı yapmıyor. Bilge Kral Aliya İzzet Begoviç: "Hayvanlar açken tehlikeli olur. İnsanlar ise tokken tehlikeli olurlar"

Bugün dünyamızda savaşlar açlık ve kıtlıklar var. Bunun en büyük müsebbipleri dünya nüfusunun yüzde 95'nı sömüren yerüstü ve yeraltı kaynaklarını sömüren kendini insan zanneden mutlu azgınlıktır. İnsan nedir bilir misin? İnsan egoist, çıkarcı, yalancı, mazlumların kanı üzerinde saltanatlarını kuranlardır.

Velhasıl kelam: İnsan bitti anda yeniden insan başka bir yerde, başka şekilde ,başka hayatlarla mutsuz tedirgin ama yeniden ve bitti denildiğinde durduğunu zannettiğin her şey yeniden yepyeni, güzellikler için çarpmaya devam edermiş. Yani nefes alıyorsa insan umut vardır. İnsanın merhametlisini sevin. Güzellikte uçar gider, zenginlikte eriri biter. Baki kalan şu gök kubbede merhamettir vicdandır.

Selam ile duayla..

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI