1xbetm.info hipas.info wiibet.com mariobet giriş restbetcdn.com

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Toplumsal yara: Rüşvet

 

(Rabbim göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır, dilimdeki düğümü çöz ki dediğimi anlasınlar. Taha 27,28)

Rüşvet, alan ve veren kişi açısından farklı, şekillerde tarif edilebilir. Alan kişi açısında rüşvet, yetki sahibi bir insanın sorumlu olduğu görevlerin gereklerine, hukuk ve adalet ölçülerine aykırı olarak bir başkası ile yaptığı anlaşma neticesinde haksız çıkar elde etmesi anlamına gelir. Veren taraf açısında ise rüşvet bir işini yaptırmak, bir mevkiiye gelmek, hakkı olmayan bir şeye ulaşmak ve hakkını daha kolay yoldan ulaşmak gibi menfaatleri elde etmek için devlet görevlileri başta olmak üzere yetkili kişilere mal ve menfaat temin etmesini ifade eder. (Diyanet.A.2cilt)

İslam dini hangi isim altında olursa olsun rüşveti haram kılmıştır. Hz. peygamber rüşveti kesin bir dille yasaklamıştır. Rüşvet verene, Alana , bu işe aracılık edene lanet etmiştir." Allah'ın laneti rüşvet verenin ve rüşvet alanın üzerinedir." (ibni mace Ahkam2)

Rüşvet toplumda güven ve itimat bağları ne Koparan, fertleri haksız kazanç sahibi yapan dinimizin kesinlikle yasaklamış olduğu toplumsal hastalıklardan bir tanesidir. Rüşvet toplumu felakete götüren tehlikeli bir hastalıktır. Böyle toplumlarda haklı hakkını alamaz. İnsanlar arasında kin nefret, dedikodu, güvensizlik ve haset yaygınlaşır. Makam ve mevki sahibi olanlarla maddi gücü olanlar, hakkı olmayan şeyleri kolayca elde ederler. Toplumda huzursuzluklar daha da fazlalaşır bürokraside haksızlıklar artar devlet idaresi zaafa uğrar, adaletin yerini adaletsizlik ve zulüm alır. Rüşvet ve yolsuzluğun insan ruhunda derin yaralar açar. Toplumun barışını  ve insanların birbirine olan güvenini ortadan kaldırır. Rüşvet ve yolsuzluk toplumları içinden kemiren insanlar arasındaki kardeşlik ve muhabbet bağlarını koparan huzurun bozulmasına yol açan bir yaradır. Rüşvet toplumsal kanserdir, tedavi edilmesi lazım rüşvet ahlakı bir sorundur. Bu sorunu öncelikle vicdanımız ile sorunu çözelim.

TÜRKİYE GENELİ İÇİN İMAR YASASI ÇIKARTILMALIDIR

Devlet yetkililerimiz bir an önce o sorunu çözülmeli rüşvetle mücadele de şeffaflık olmalıdır ve bütün kamu yönetimde olanların üçüncü derecedeki akrabalarını içine alacak nereden buldun yasası çıkartılmalıdır . Birden bire zengin olan kamu çalışanları tespit edilip suçlu bulunanların devlet mallarına el koymalıdır. Şeffaflık devletin olmazsa olmazsa olmalıdır, ihaleler kameralar karşısında canlı olarak yayınlanmalıdır. Özellikle Türkiye geneli için bir imar yasası çıkartılmalıdır, imar bir rant alanı olmaktan çıkarılmalıdır.

Fuzuli; "Selam verdim rüşvet değildir deyu almadılar". Büyük şair Abdurrahim Karakoç; "Zaman haklı çıkardı sonunda Fuzuli sevgiler bir sadaka, selamlar ise rüşvet oldu. Bu kirli düzenin düzenbazları, Azrail'e rüşvet vermeyi dener. Ölünce dünyanın en kurnazları torpille cennete girmeyi dener."

Son söz faizin ismi kredi, zinanın ismi aşk, içkinin adi aslan sütü, rüşvetin adı olmuş hediye, gıybetin adı iki lafın beli koyulmuş, ama şunu unutmasınlar cehennemin adı hala cehennem rüşvet alan karşılığında neleri kaybettiğini bilseydi rüşveti asla almazdı.

Selam ve dua ile

YAZARIN DİĞER YAZILARI