1xbetm.info hipas.info wiibet.com mariobet giriş restbetcdn.com

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

AŞIK VEYSEL’ İN ANISINA..

*Görmeyen gözlerinin hasretlik acısıyla yüreği harman yeri Aşık VEYSEL..                                                

İki kapılı bir han dediği ömrünün duvarlarına, acının her halini nakşettiği, yokluk içinde tükenmiş koskoca bir ömür.*

.........

..Aşık Veysel Şatıroğlu’nun Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde 25 Ekim 1894’te başlayıp bin bir meşakkatle yaşanan, acılarla yoğrulmuş, zor olduğu kadar ibretlikte olan hayatı..                                                                                

*Görmeyen gözlerinin yanık sesiyle, bir sazın gölgesinde gönlünün dile getirdiği ve günümüze kadar gelen onlarca dizenin ışığında 21 Mart 1973 günü son bulmuştur.

Onu hepimize sevdiren “bütün bir topluma hitap eden felsefesi” değil midir?

........

Derya deniz dizelerinden bir kaç örneği naçizane dile getirmek isterim;

“Cahil insan gül ise de koklama” …

Dizelerinde; bizlere cahil insandan uzak durmamızı öğütlüyor.

……

“Veysel gönülden ayrılmaz. Kahi bilir kahi bilmez. Yalan dünya yarsız olmaz. İster saçı sırma gönül”

Dizelerinde; gönül insanı olduğunu, yalan dünyanın yalnız zor olduğunu ve yarsız (sevgisiz) geçmeyeceğini, gönlünün (sırma saçlı bir yar) bir hayat arkadaşı istediğini dile getiriyor.

……

“Her kim olursa bu sırra mazhar. Dünyaya bırakır ölmez bir eser. Gün gelir Veysel’i bağrına basar. Benim sadık yârim kara topraktır”

Dizelerinde; hayata gelmenin sırrına erenlerin, ardında unutulmayacak ve yıllar yılı hatırlanacak ölümsüz eserler bırakmasını, her canlının yaşamın ardından bir gün öleceğini ve kara toprağın yaşamamız için üretimde ve yok oluşumuzda karşılıksız her canlıyı bağrına basacak sadık ve gerçek bir dost olduğunu bizlere hatırlatıyor.

……

“Güzelliğin on par'etmez . Bu bendeki aşk olmasa.”

Dizelerinde sevdiğine seslenerek; Ona duyduğu aşk olmasa, Onun güzelliğinin değeri olmadığını söylüyor.. Sevdiğinin güzelliğinden ziyade gönlünde yatan aşkın değerini ve önemini vurguluyor.

……

“Dünyaya geldiğim anda. Yürüdüm aynı zamanda. İki kapılı bir handa. Gidiyorum gündüz gece..”

Dizelerinde; dünyayı doğmak kapısından girip ölmek kapısından çıktığımız, iki kapıdan ibaret bir hana benzetiyor. Gündüzlü ve geceli derken; yani içinde karanlık, üzüntülü, kederli vs. ile aydınlık, neşeli, mutlu, umutlu vs. inişli çıkışlı günlerin olduğu bir ömrü tükettiğimizi anlatmaya çalışıyor.

……

“Can kafeste durmaz uçar. Dünya bir han konan göçer. Ay dolanır yıllar geçer. Dostlar beni hatırlasın..”

Dizelerinde; dünyaya gelen her canlı gibi kendisinin de bir gün öleceğini, dostlarının öldükten sonra Onu unutmamasını, daima hatırlamasını istediğini dile getiriyor.*

……

“Dokuz ay koynunda gezdirdi beni
Ne cefalar çekti ne etti Anam
Acı tatlı zahmetime katlandı
Uçurdu yuvadan yürüttü Anam

Anaların hakkı kolay ödenmez
Analara ne yakışmaz ne denmez
Kan uykudan gece kalkar gücenmez
Emzirdi salladı uyuttu Anam..”

Dizelerinde ise; bizi 9 ay karnında taşıyan, türlü zorluk ve zahmetlerle büyüten, her halimize katlanan, gece gündüz demeden, büyük emek ve özveriyle bizleri büyüten, baş tacımız annelerimizin hakkının asla ödenemeyeceğini anlatıyor.

Çiçek hastalığıyla birini ve tam geri kazanabilir müjdesini alacağı gün, görünmez bir kaza ile diğerini de kaybettiği gözlerini ve bu kazada belki de son hatırladığı acıyla karışık kırmızı renk ve hayal meyal hatırladığı yeşil renkli bitkileri eliyle hissederek geçirdiği koca bir ömür..

Dile kolay gelen sazının tellerinin görmeyen gözleri ve dertli gönlüne tercüman olduğu zorluklarla geçen koskoca bir ömür.

Halk şiirinin ustası yaşadığı dönemde de günümüzde de şair ve ozanlara örnek olmuş güzel insan.

*Bu toprakların yetiştirdiği, şiirlerinde memleket, insan, tabiat sevgisini dile getirdiği duygu ve düşünce deryasıyla gönüllerimize giren, yaşama azmiyle bizlere örnek olan, ölümünden sonra değeri bilinen ve gün geçtikçe artan Türk Edebiyatımızın eşsiz örneklerinden çok özel bir “Halk Ozanı” bir gönül insanı Aşık Veysel ŞATIROĞLU..*

..........

“Ne gelsemdi ne giderdim. Günden güne arttı derdim. Garip kalır yerim yurdum. Dostlar beni hatırlasın..”

Dedin ya!..

*Yaşarken garip olduğun dünyada, ölünce namın garip kalmasın diye biz dostların seni daima rahmet ve şükranla yad edeceğiz .

Ne mutlu Sana derdinle gönüllerimize girdin yer ettin..

Mekanın cennet olsun.. Rahmet olsun..*

Sevgi ve Saygılarımla

Nurcan KONGUR

24.03.2021

(Nurcan Kongur tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları Nurcan Kongur / yenimedyagazetesi.com aittir. yenimedyagazetesi.com haber linkimiz kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, kopyalanamaz, hiç bir şekilde yayınlanamaz.)

YAZARIN DİĞER YAZILARI